Årsskrift

Årsskrift 2022

I årsskriftet 2022 kan man læse om voldstedet i Høgsholt Skov og Den Hvide Dame.
Brylle telefonforening af 1917.
Knarreborg Brugs gennem 125 år.
Theodor Madsen fra Holmehave, der som en lille, fattig dreng måtte ud at arbejde som 8-årig, og hvor arbejdsdagen var på 12 timer.
Edel Fog var barn i Nårup og har skrevet nogle herlige fortællinger om folk og fæ i Nårup og omegn. Hun var moster til Dirch Passer, der som dreng kom på ferie hos bedsteforældrene i Nårup, Marie og malermester Rasmus Fich.
Helga Hansen har skrevet om 30 år som syerske i Verninge, særligt under krigen og i efterkrigsårene måtte en syerske kunne forvandle et par herrebukser til f.eks. en nederdel til fruen.
Fra krigens tid har vi i arkivet også modtaget “Esthers” lille bog fra Verninge Ungdomsskole, hvor man lærte at lave mad og regne ud, hvad det kostede, så pengene også kunne række i det lille hjem.

Årsskrift 2021

Forsiden viser Tobosmeden Peder Nielsen på sin belgiske motorcykel “Sarolea” årgang 1920.

INDHOLD
Ellen Warring indleder i anledning af rytterskolernes 300 års fødselsdag med artiklen “Kongens Skoler”.
Margit Egdal Peder Willemoes forlovede fra Tommerup.
Orla Andersen fortæller om 6 unge mænd fra Tommerup, der 1944-45 var interneret i Frøslevlejren. I en lille poesibog samlede arbejdsmand Jens Nielsen autografer fra 180 medfanger samt tegninger og notater fra lejren.
Midtersiderne Årets program 2021.
Ib Hansen i Nårup var 15 år i 1950 og havde en gammel trækharmonika, som blev starten på orkestret “blue boys” fra Nårup. Med i orkestret kom Preben Find, Jørgen Waage Nielsen og Poul Rasmussen, der var fra Sanderum.
Lis Holmehav fortæller om Verninge Kittelfabrik, hvor hun tjente til sin første væddeløbshest. Desuden fortæller Helga Hansen og Henny Fredriksen. Margit Egdal har ført pennen.
Redaktøren har samlet eller skrevet historierne om 260 elendige mårkattes endeligt i Tommerup. Brudeudstyret 1933. Arvesølvet og Bergs Sølvvarefabrik. Sidst men ikke mindst artiklen om Anna købmand i Brylle. I den gamle købmandsbutik havde tiden stået stille i mere end 100 år, da Den Fynske Landsby arvede inventaret først i 1960’erne. Efter at have været pakket ned en årrække, kan vi igen i år opleve Annas butik i Den Fynske Landsby.

Årsskrift 2020

Lokalhistorisk Arkiv og Forening, Tommerup,  har i marts 2020 for første gang udsendt et årsskrift til foreningens medlemmer.

Årsskriftet kan desuden erhverves i arkivet for 50 kr. Ved forsendelse dog med et tillæg til porto.

Foruden Årets Program 2020 bydes der på fortællinger fra hele den gamle Tommerup Kommune:

Storkene på Kamgård, Tommerup. Rasmus Laursen: Grænseforeningens historie – Sønderjysk Forening for Tommerup og Brylle. Arne Rasmussen: Elleruplund – en gård på Skovstrupvej 58 og dens beboere gennem fire generationer 1822-1978. Rasmus Andersen: En frihedssang fra Tommerup. Olaf Andersen havde to sange med i højskolesangbogen. Disa Stenum Lund: Fabrikant Brandt gjorde Verninge landskendt. Det Kgl. danske Landhusholdningsselskab: Hjemmekogt sæbe af en selvdød gris. S. Jørgensen: Møller Didrik Heidensen på Langsted Mølle. Gudrun Rishede og Margit Egdal: To unge mænd på Tommerup Højskole. Tove Hansen: Minder fra krigstid og efterkrigstid. Margit Egdal: Himmelbrevet fra Hagebjerg i Brylle. Jernhandleren på Asylet i Gundestrup.